سوالات مهم که در دوره پاسخ داده می شود:
سنگینترین فتنه در دوران امام رضا ( علیه السلام) چیست؟
فتنهای که بدنهی شیعه را تکان داد کدام است؟
فتنهی واقفیه چیست و توسط چه کسانی راه انداخته شد؟
مدیریت امام رضا ع در برخورد با فتنهی واقفیه چگونه بود؟
دلایل انکار امامت امام رضا ( علیه السلام) چه بود؟
سازمان وکالت شیعه چیست و چگونه شکل گرفت؟
اهمیت عملیات پسا فتنه چیست؟
این دوره، پیرامون یکی از بزرگترین فتنههای تاریخ شیعه، که در زمان امام رضا ( علیه السلام) بود صحبت میکند. فتنهی واقفیه یک فتنهی درون گفتمانی و درون سازمانی بود که نخبهها و خواص حکومت را درگیر کرد.
فتنهای که باعث ریزش خواص شد و بدنهی شیعه را تکان داد. واقفیها معتقد بودند بعد از موسی بن جعفر ( علیه السلام) امام نداریم و برای نفی امامت امام رضا ( علیه السلام) تولید گفتمان کردند و با طرح شبهاتی جدی بنا داشتند امامت حضرت را منتفی اعلام کنند. سران این فتنه از افراد مطرح بین شیعه بودند و کانون جمعیت شیعه دست آنها بود. در این فتنه با قرآن مقابل امام ایستادند و مردم را از حقیقت منحرف کردند. ولی حضرت به روشی بسیار دقیق و با تبدیل تهدید به فرصت، این فتنه را مدیریت کرده و امامت خویش را تثبیت کردند. از آثار مدیریت امام رضا، در فتنهی واقفیه بیمه شدن چالش ها و فتنههای بعد از آن در همه زمانهاست.
پادزهر تمام فتنههای عصر غیبت همین فتنه واقفیه بود.
دراین دوره میآموزیم، در برخورد با فتنه ها و شبهات روز که در جامعه اتفاق می افتد چه نوع برخوردی داشته باشیم. شناخت مدیریت امام رضا ( علیه السلام) در فتنهها و نحوهی تحلیل مسائل سیاسی، این آموزش را به ما میدهد که در هر برههی تاریخی در مواجهه با فتنههای زمان خود چگونه ریشهی اصلی فتنه و عاملان آن را شناسایی کنیم.
فتنه گاهی عموم را درگیر می کند گاه خواص و گاهی خواص الخواص را. که فتنهی واقفیه فتنهی خواص الخواص بود، یعنی نزدیکترین یاران امام کاظم ( علیه السلام) گرفتار این فتنه شدند. و این نکته بیانگر این است که در هر دورهای امکان ایجاد فتنه در بین خواص خواهد بود پس باید آنها را شناخت تا گرفتار آن نشد.
نفرات برتر